Druivenrassen, deel 1

Chardonnay

Smaak: Peer, amandel, lindebloesem

Chardonnay heeft de klasse om te harmoniëren met tal van uiteenlopende gerechten. Eerst en vooral zorgt zijn natuurlijke elegantie ervoor dat het een perfect aperitief is. Chardonnay gaat ook goed samen met vis en andere zeevruchten, zowel met een saus als eenvoudig gegrild. Zijn delicate florale aroma’s zorgen ervoor dat hij het ook prima kan vinden met oosterse keukens.

Chardonnay wordt zowel gebruikt voor droge witte wijnen als voor mousserende wijnen. Hun evenwicht is te wijten aan hun levendigheid en volheid. Het zijn wijnen met diepte en persoonlijkheid, tegelijk sensueel en weelderig. Ze zijn zowel vol en soepel als pittig en extreem puur. Chardonnay staat symbool voor een ultravrouwelijke dame met charme, stijl en elegantie.

Chenin

Smaak: Kweepeer, acaciabloesem, citroen

Chenin is verbluffend krachtig. Zijn levendigheid, knapperige fruittonen en lange finale zorgen voor een unieke en rijke wijnstijl waar echte wijnliefhebbers dol op zijn. Door zijn kracht kan hij makkelijk opboksen tegen pittige en kruidige gerechten uit de Thaise en Indiase keuken. Ook krachtig smakende zeevruchten als gamba’s of zeebarbeel vinden het heerlijk om gecombineerd te worden met chenin.

Chenin valt op door zijn natuurlijk elegantie. Anders dan andere wijnen is deze wijn altijd levendig van smaak, wat van hem een dorstlessende, leuke, beendroge en bijzonder pittige wijn maakt. Chenin is echt een druif om te ontdekken.

                                    chardonnay

Sauvignon (blanc)

Smaak: Pompelmoes, passievrucht, palmhout

Sauvignon is een heuse smaakbom en heeft geen bubbels nodig om zijn sprankelend en fonkelend karakter te tonen. Het is een must bij rauwe zeevruchten, die hij met zijn natuurlijke en pittige aroma’s extra in de verf zet. Het is ook een prima keuze bij aromatische visgerechten en allerlei inventieve en moderne kookstijlen. Sauvignon combineert uitstekend met uitgesproken ingrediënten als tomaat, verse koriander, citroengras en basilicum, de perfecte wijn voor de eigenzinnige fusion kitchen.

Sauvignon staat garant voor levendige en droge witte wijnen, rijkelijk geparfumeerd, boordevol frisheid en elegantie, die best jong gedronken worden. Ze worden gekarakteriseerd door een bijzonder mooi evenwicht tussen nervositeit en aromatische kracht.

Viognier

Smaak: Witte perzik, abrikoos, viooltjes

Viognier is een kostbaar druivenras boordevol contradicties: tegelijk subtiel en krachtig kan de wijn harmoniëren daar waar andere het laten afweten, bij gegrilde asperges met parmezaan bijvoorbeeld. Zijn mix van levendigheid en volle smaak doet het uitstekend bij sushi en sashimi. Viognier is een prima keuze bij tal van exotische en geraffineerde keukens. Meer klassiek combineert viognier heel erg goed bij zwezerik en morieljes of gratin van rivierkreeftjes.

Critici houden van viognier omdat het staat voor krachtige en kwalitatieve wijnen. Het zijn aangename wijnen die probleemloos zuren en een volle smaak weten te vermengen, gekoppeld aan een uitzonderlijke aromatische rijkdom. Maar het is een moeilijk te telen druif. Net zoals Maria Callas is viognier een ster, maar een die soms knap veeleisend kan zijn.

Cinsault

Smaak: Granaatappel, rode bessen, perzik

Cinsault is een ongelooflijk polyvalente wijn en is de beste vriend van heel de mediterrane keuken. Van ratatouille tot pizza frutti di mare, maar eveneens in combinatie met lamsvlees met rozemarijn, gemarineerde groenten en gegrilde vis. Bijna onafscheidelijk met een goede olijfolie is cinsault het schoolvoorbeeld van een fijne en fruitige rosé.

Cinsault dankt zijn succes aan zijn fruitig karakter met impressies van granaatappel en zijn mooi evenwicht, ergens tussen vol en levendig. Zijn kleur gaat van lichtroze rozenblaadjes tot uitgesproken zalmroze, van koraalrood tot vermiljoen. Grace Kelly, de verpersoonlijking van glamour aan de Franse Rivièra, hield er ongetwijfeld van omwille van de vrijheid die deze wijn je geeft tijdens een mooie zonsondergang. Ook de sterren van vandaag zijn er dol op.

Gamay

Smaak: Bosaardbei, pioenroos, rode bessen

De reputatie van de gamay heeft te maken met zijn uitgesproken smaak van puur fruit. Gamay harmonieert uitstekend met charcuterie, hartige taarten en chicken nuggets. Schitterend bij allerlei soorten zachte maar pittig smakende vleesgerechten. Dankzij zijn extreem fijne tannines is het ook een van de weinige wijnen op basis van een blauw druivenras dat het goed doet bij vis en zelfs bij oesters.

Gamay zijn vrij levendige rode wijnen, verfrissend, friszurig en vaak heel knisperend. De wijnen hebben een volle karmijnrode kleur met een robijnrode toets. Over het algemeen moeten ze jong gedronken worden en kunnen ze fris geserveerd worden, wat hen bijzonder leuke rode wijnen voor de zomer maakt. Gamay zijn vrolijke wijnen die symbool staan voor plezier en een goed humeur.

Grenache (Noir)

Smaak: Zwarte kers, tabak, zwarte olijf

Grenache is een volle mediterrane wijn, zonnig en soepel. De wijn gaat perfect samen met varkensvlees – wat eveneens zacht en aromatisch is – maar ook met gegrild lamsvlees en gevogelte met een saus. Grenache heeft een zwak voor vlees met een zachte textuur, eerder dan meer vlezige vleessoorten.

Grenache heeft zijn reputatie te danken aan zijn zacht, rond en genereus karakter. Grenache wordt gebruikt om bijzonder fruitige roséwijnen van te maken, licht van kleur, de zogeheten ‘vin gris’. Grenache wordt ook geassembleerd met andere druivenvariëteiten, wat resulteert in kruidige rode wijnen met zachte tannines die aangenaam om drinken zijn. Zonovergoten wijnen met een prachtige, geconcentreerde paarse kleur met een hint van robijn.

Malbec

Smaak: Pruim, tabak, zoethout

Een beetje vergelijkbaar van stijl met Cabernet sauvignon is de malbec een tikje jonger en vuriger. Net zoals zijn oudere broer combineert hij uitstekend met geroosterd vlees, maar doet hij het ook prima met pittige gerechten uit de keukens van het Midden-Oosten en tex-mex. De perfecte wijn ook bij tapas op basis van vlees en bij kruidige charcuterie.

Malbec produceert rijke, krachtige en volle wijnen. Anders dan in andere landen zijn Franse malbecwijnen fris en fruitig van smaak met een zachte en zijdeachtige textuur. Toch bezitten deze donker gekleurde wijnen een duidelijk stoer karakter.

Cabernet-Sauvignon

Smaak: Zwarte bessen, groene peper, cederhout

Cabernet sauvignon is heel verleidelijk. Zijn diepe en donkere kleur sluit aan bij zijn robuuste en volle structuur. Een wijn met een lange afdronk die goed samengaat met smaakvol gegrild vlees. Het is de perfecte wijn voor een heerlijke barbecue of een stoofschotel van sappig rundvlees.

Cabernet sauvignon is een druivenras dat met succes wordt uitgevoerd. Dat is zo omdat er fijne wijnen van gemaakt worden die zelfs in de smaak vallen bij de meest veeleisende wijndrinkers. Bij sportieve mannen bijvoorbeeld die van krachtige smaken houden. Zo zijn deze wijnen een hit bij liefhebbers van Amerikaans voetbal en rugby. Een rijping op eikenhouten vaten maakt de wijnen soepeler en vaak ook soms kwalitatiever.

                                                                        Syrah

Merlot

Smaak: Aardbei, framboos, pruimen

Merlot maakt indruk door zijn mooi evenwicht. Het is een rijke wijn, elegant bovendien. Merlot is de ideale partner bij gegrild rood vlees, maar doet het ook goed bij een sappige hamburger. Gevogelte in de oven in gegrilde groenten zijn ook uitstekende combinaties.

Merlot heeft zijn succes te danken aan zijn vlezige en sensuele kant, en Marilyn Monroe moet ongetwijfeld van deze wijn gehouden hebben. De wijn is rond, vol en bezit een donkere paarse kleur. Door zijn soepele tannines kan hij jong gedronken worden, een wijn met een soepele en fluwelige smaak.

Syrah

Smaak: Braambessen, peper, viooltjes

Syrah staat voor schitterende wijnen. Door hun ideaal profiel vallen ze in de smaak bij iedereen, sensuele rode wijnen met een kruidig en vlezig karakter. Ze combineren uitstekend met aromatische vleesgerechten volgens de laatste nieuwe kooktrends. Pittig en kruidige kerrieschotels met varkensvlees uit de Caraïben of Chinese lenterolletjes harmoniëren er beide prima mee.

Ook pluimwild of een sappige lamsbout in de oven zijn perfecte combinaties. Meestal zijn de wijnen intens donker van kleur met een blauwe schijn. Ze vallen op door hun complexe aroma’s en fijne tannines, die tegelijk krachtig maar zijdezacht zijn. Sensuele wijnen met een aantrekkingskracht, net zoals zij die er dol op zijn.