Druivenrassen, deel 2

Grenache blanc

Smaak: Venkel, dille, meloen en witte nectarine.

Grenache blanc is een witte mutatie van grenache noir. Het is een variëteit van Spaanse herkomst (garnacha blanca), meer precies uit de provincies Barcelona en Tarragona. In de middeleeuwen, met de overheersing van de koningen van Aragon en de uitbreiding van dit koninkrijk naar de zuidwestelijke kustregio, de streek tussen Avignon, Aix en Marseille, alsook Sardinië, werd deze druivenvariëteit ook in Frankrijk geïntroduceerd, waarna het een van de meest gebruikte druivenrassen werd voor witte wijnen. Omdat deze wijnen gevoelig zijn voor oxidatie worden ze best jong gedronken. Ze hebben ook een zwak bewaarpotentieel.

Grenache blanc heeft een groot potentieel om suikers op te slaan. Terwijl het gebruikt wordt voor natuurlijke zoete wijnen, kan grenache blanc ook dienen voor interessante, volle en droge witte wijnen met een lange finale. Het zijn hartige wijnen met een volle smaak, maar met soms een gebrek aan zuren. Dit gebrek kan gecorrigeerd worden door de opbrengst te beperken, wat niet moeilijk is gezien de droge klimatologische omstandigheden langsheen de Franse mediterrane kust.

                                          proeverij-1

Muscat blanc à petits grains

Smaak: Muskaatachtig, rozenhout, litchi, pompelmoes, versgeperst sinaasappelsap en exotische vruchten.

Volgens de grootste ampelografen is muscat blanc à petits grains van Griekse herkomst. Deze variëteit veroverde heel de regio rondom de Middellandse Zee, eerst langsheen de Franse mediterrane kust, meer bepaald in Marseille, toen deze druif door kolonisten werd meegebracht uit Phocaea. Muscat is een complexe variëteit omdat er andere witte muscats zijn (muscat d’alexandrie en muscat ottonel) en heel gevarieerd qua genetische structuren.

Muscat à petits grains blancs wordt gebruikt voor droge witte wijnen, natuurlijk zoete wijnen (vins doux naturels) en mousserende wijnen. Het kan ook in blends worden gebruikt, in kleine percentages, om meer aroma aan een eerder neutrale wijn te geven. Wanneer de opbrengsten gelimiteerd worden, heeft muscat à petits grains blancs een hoog suikerpotentieel met evenwichtige zuren en een intense smaak, tegelijk krachtig en fijn.

proeverij-2                                                            proeverij-5

Pinot gris

Smaak: Toetsen van honing, muskus, exotische vruchten en veldbloemen.

Deze variëteit is de grijze mutatie van pinot noir. Zijn oorsprong bevindt zich dus in de regio van Dijon. Terwijl het makkelijker is variaties te vinden met pinot blanc op dezelfde wijnstok, is dat moeilijker met pinot noir.

Pinot gris staat voor wijnen die heel subtiel maar tegelijk ook heel krachtig zijn, vaak sterk aromatisch. Het is een druif met een hoog suikergehalte en lage tot middelmatige zuren. Dit maakt deze druif geschikt voor hele populaire zoete wijnen of dessertwijnen. Wijnen op basis van pinot gris hebben doorgaans een intense gele kleur en specifieke aroma’s die kunnen vergeleken worden met die van pinot blanc. Er zijn twee soorten pinot gris: die van kleine bessen (à petits grains), geoogst met lagere opbrengsten met meer rijke, geconcentreerde en meer krachtige wijnen dan de ‘gewone’ pinot gris. De legendarische smeuïgheid van pinot gris vindt men zowel terug in de zoete als in de droge versies, ronde wijnen met evenwichtige zuren.

Sémillon

Smaak: Rijpe peer, honing, acaciabloesem en gedroogd fruit, hazelnoot.

Sémillon komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk, meer bepaald uit het noorden van Aquitaine.
In gunstige condities met volwassen wijnstokken en bij lage opbrengsten kan sémillon resulteren in bijzonder kwaliteitsvolle droge witte wijnen met veel body en lage tot middelmatige zuren. Deze wijnen kunnen op vat worden gelagerd en hebben een uitstekend bewaarpotentieel. Maar sémillon kan natuurlijk ook gebruikt worden voor heel bijzondere zoete witte wijnen.

proeverij-4                            proeverij-6

Carignan

Smaak: Kruiden, rijp fruit (zeker pruimen), bramen of zwarte kersen, tonen van toast, gegrilde amandelen of leder.

Carignan is een druivenras dat oorspronkelijk uit Spanje komt, uit de regio van Aragon. In de 12de eeuw werd de druif voor het eerst in Frankrijk geïntroduceerd, in het zuiden aan de mediterrane kust, waar deze druif uitstekende groeicondities kent, zowel op landbouwkundig als klimatologisch gebied.

Carignan geeft hoge zuren en een middelmatig suikergehalte en kleur, zeker bij grote opbrengsten. Wanneer de opbrengsten onder controle worden gehouden resulteert dit in wijnen met minder zuren en meer concentratie, meer evenwichtige wijnen dus. In dat geval zijn de tannines zachter en minder groen. Koolzuurmaceratie (macération carbonique) is een vinificatietechniek die deze karakteristieken beter tot uiting doet komen. De wijnen worden zo fruitiger en zachter. Wijnen afkomstig van oude wijnstokken kunnen van een hoge kwaliteit zijn, krachtig en vol, dit dankzij hun lage opbrengsten.

Cabernet franc

Smaak: Framboos, aardbei, violetsnoepjes, zwarte en rode bessen.

Cabernet franc komt hoogstwaarschijnlijk uit het Franse zuidwesten. Het zou de voorloper van de cabernets zijn, en meer bepaald van het gerenommeerde cabernet sauvignon. Terwijl er geen twijfel bestaat dat de druif origineel uit het noorden van Aquitaine komt, plantte kardinaal de Richelieu cabernet franc later aan op de oevers van de Loire waar deze druif eveneens uitstekende groeicondities geniet.

Cabernet franc is een aangename druif, zijn smeuïge smaak is een plezier. Minder tanninerijk en uitdrogend dan cabernet sauvignon is deze wijn zachter en met een volle smaak wanneer de druiven rijp geoogst werden. Rijk en verleidelijk hangt cabernet franc af van hoe hij gerijpt is en kan hij eveneens verschillende jaren bewaard worden.

                                          proeverij-3

Mourvèdre

Smaak: Peper en zwart fruit, zwarte bessen en braambessen, kreupelhout (garrigue), laurier, truffel en leder.

Spaans van herkomst, en meer specifiek uit Catalunya, verplaatste mourvèdre zich in de middeleeuwen naar de Franse kuststreek waar het een gelijkaardig klimaat ontdekte.

Mourvèdre staat voor hele donkere en extreem hoge kwaliteitswijnen die aromatisch, tanninerijk en goed gestructureerd zijn, ideaal voor een rijping op houten vaten wanneer de druiven perfect rijp zijn (minimum 12 graden natuurlijke alcohol) en de opbrengsten binnen de perken gehouden worden. Soepele wijnen met veel finesse, zeker na een rijpingstijd van om en bij de vijf jaar. Op dat moment worden de wijnen heerlijk complex.