Druivenrassen, deel 3

Clairette

Smaak: Peer, pompelmoes, witte bloemen en muskusachtige tonen.

Dit Provençaals druivenras is een bijkomend ras om te gebruiken in witte assemblagewijnen uit de zuidwestelijke mediterrane kuststreek, de regio van Valence en Montelimar, Dois en de streek tussen Avignon en Aix.

Clairette laat toe wijnen maken met een vrij hoog alcoholvolume, alsook zoete wijnen door passerillage (indrogen van de druiven) en overrijpe druiven. De wijnen op basis van Clairette hebben relatief weinig zuren en zijn soms een tikje hard en bitter in de afdronk. Clairette wordt ook gebruikt voor mousserende wijnen. Omdat de wijnen gemakkelijk oxideren is het aangeraden ze jong te drinken.

                                                                                                proeverij-7

Gros manseng

Smaak: Kweepeer, abrikoos, kruidige bloemen, gekonfijt fruit en exotische vruchten als mango, ananas en passievrucht.

Gros manseng komt oorspronkelijk uit het Franse zuidwesten, meer bepaald uit de provincie Béarn vlakbij Pau. Lange tijd stond het enkel hier aangeplant, aan de voet van de Pyreneeën, waarbij het pas recentelijk werd verspreid.

Gros manseng is een druivenras met een uitzonderlijke smaak. De sterke zuren geven de wijn een bijzonder elegant karakter. De geoogste druiven zijn diep goud van kleur, wat de vinificatie er niet gemakkelijk op maakt. Het persen moet heel zorgvuldig worden uitgevoerd om de invloed van de kleur van de schillen te minimaliseren. Wijnen op basis van gros manseng hebben een middelmatig alcoholvolume en zijn heel krachtig, soms bereiken ze 13% alcoholvolume.

Petit manseng

Smaak: Mango, passievrucht en ananas.

Petit manseng is een variëteit uit de regio van Béarn, in het zuiden van Frankrijk vlakbij Pau. Het is vergelijkbaar met gros manseng, maar produceert wijnen die heel anders zijn.

Petit manseng is opmerkelijk door zijn grote suikerconcentratie in de bessen, terwijl ook de zuren heel hoog blijven tijdens de rijping. Van nature uit kan deze druif dus gebruikt worden voor heel krachtige en schitterende dessertwijnen. Deze wijnen die op kleine schaal geproduceerd worden, worden aanzien als de top binnen de categorie van de zoete wijnen.

                                                                         proeverij-8

Ugni Blanc

Smaak: Kweepeer, citrustonen en dennenhars.

Ugni blanc komt oorspronkelijk uit Italië, meer bepaald uit Toscane, waar het de naam trebbiano toscano draagt. Weliswaar staat het in Frankrijk meer aangeplant.

In koelere regio’s staat ugni blanc voor witte wijnen die vrij levendig zijn maar een eerder discreet aroma hebben. In warmere gebieden, zoals in het zuiden van Aquitaine en nabij de mediterrane kust, hebben we eerder te maken met vollere en meer smaakvolle wijnen die gekarakteriseerd worden door een frisse en volle smaak. In het bassin tussen Angoulême en La Rochelle wordt ugni blanc vooral gebruikt voor kwalitatieve brandewijnen.

Négrette

Smaak: Viooltjes, rood fruit zoals framboos en zoethout.

Négrette is een druivenvariëteit die uit het meest continentale deel van Frankrijk komt, in het zuidwesten, niet ver van Toulouse.

Négrette maakt leuke en bijzonder aromatische wijnen met weinig anthocyanen (kleur). Daarom hebben ze weinig tannines en zuren, wat ook betekent dat ze niet heel lang kunnen bewaard worden. Om die reden worden ze best jong gedronken. Négrette wordt ook gebruikt voor evenwichtige roséwijnen met stevige fruitaroma’s.

                                                   proeverij-9

Nielluccio

Smaak: Fruitig en kruidig.

Deze variëteit staat traditioneel aangeplant in Corsica, maar komt oorspronkelijk uit Italië, meer specifiek uit Toscane, waar het voorkomt onder de naam sangiovese.

Nielluccio produceert fruitige en volle wijnen met een goed bewaarpotentieel. Inderdaad, dit is de Corsicaanse druivenvariëteit met de meeste tannines. Nielluccio heeft ook het beste bewaarpotentieel, meestal tussen vijf en tien jaar. De wijnen worden gekarakteriseerd door hun subtiliteit en evenwicht, vooral wanneer de opbrengst laag wordt gehouden en de rijping lang kan doorgaan. Bij hoge opbrengsten vermindert de kleurintensiteit. Deze variëteit kan ook gebruikt worden voor kwalitatieve roséwijnen met een krachtig en kruidig karakter.

Tannat
Smaak: Braambes, zwarte bessen, rood fruit.

Gereputeerd voor zijn kwalitatieve en uitbundige tannines – vandaar de naam – komt tannat oorspronkelijk uit het zuiden van Aquitaine, aan de voet van de Pyreneeën. Door de vooruitgang van de wijnbereidingstechnieken en vooral door de inzet van gedreven en ambitieuze wijnboeren is de Tannat weer vlleodig in ere hersteld.

Het is een sterk ras dat diepgekleurde, volle wijnen oplevert en de getemperde tannines zijn tegenwoordig ronder, terwijl de wijnen toch een goed ouderlingpotentieel behouden. De Tannat is het voornaamste druivenras van de appellation Madiran, in het zuiden van Acquitaine, maar wordt ook verbouwd in naastgelegen AOC’s als Béarn en Tursan en in de VDQS-streek Côtes de Saint Mont.

                         proeverij-10

Baja

Smaak: Zwarte bessen, hoog in de tannines.

Laat rijpende druivensoort die hoge opbrengsten kent. Hij is berucht wegens zijn agressieve tannines. De druif heeft een dikke schil en levert wijnen met een geur en smaak van zwarte bessen. Indien hij volledige rijping heeft gekend geeft de druif geen goede bewaarwijnen.

De wijn is zeer tanninerijk, heeft veel kleur en een goede zuurgraad. Hij laat zich jong heel slecht drinken. Aangeraden wordt deze een lange tijd te bewaren (12-tal jaren). Men tracht de wijn wat toegankelijker te maken door te vinifiëren zonder stelen en door slechts kort schilcontact toe te staan bij de gisting.
De wijnen hebben een laag alcoholgehalte.

Dit is het laatste deel “Druivenrassen”.