Paulée Favoriete wijn, 06-06-2013

                                  Paulée-1

Wat is nu precies een Paulée?

Een Paulée is een Bourgondisch feest gehouden aan het einde van de druivenoogst. Ooit was dit een wijdverbreid fenomeen in heel Frankrijk, maar tegenwoordig verwijst het voornamelijk naar de festiviteiten in het Chateau de Meursault.Paulée-2 De 1e dag wordt een banket georganiseerd door de Confrerie des Chevaliers du Tastevin op het Château du Clos Vougeot. De 2e dag is de veiling van de Hospices de Beaune wijnen in het prachtige, uit de vijftiende eeuw stammende, Hôtel-Dieu.
De grote finale van deze trilogie is zonder twijfel “La Paulée”, een feestelijk maal in het Château de Meursault, waarbij iedere gast wordt gevraagd 1 van zijn/haar mooiste flessen wijn mee te brengen om deze “te proeven” met de tafelgenoten van die middag.

De essentie van een Paulée is het feit  dat iedereen een bijzondere, lekkere, schaarse, aparte, vreemde of gewoon aangename fles meeneemt en die met zijn/haar tafelgenoten deelt.

beaujolais                        grillons                      marotte

Wijn 1

Dok de Zwart en Joop Bremer

Chateau de Lavernette Beaujolais Blanc 2011

Mooie, frisse en fruitige neus. Mond vullend, sappig en fris. Een plezierig droge smaak van citrusvruchten met een elegante mineraliteit. De wijn heeft een lange, ronde afdronk. Aroma’s van in bloei staande lindebomen vermengen zich met de smaken van citrusfruit en geroosterde amandelen en vanille.

Wijn 2

Lies Meijboom en Irene Zwiep

Clos des Grillons – Grillons Blanc 2012

Van 70% grenache blanc en de rest bourboulenc, ugni blanc en clairette. Een allegaartje van het mooiste dat het zuiden te bieden heeft, weelderig en verfrissend, met een geur van venkel, abrikoos en perzik en dat niet uit blik.

Wijn 3

Bram Stegeman

Cuvée Luc blanc 2012

Dit is een stuivende verse wijn waar ook de geuren van citrus, witte bloesem en kruisbessen duidelijk in naar voren komen. Hij is jong met een frisse aanzet en een heel licht belletje. Grenache 50%, Viognier 20% en Roussanne 20%, Clairette 10%.

bianca                        abadal                        lun

Wijn 4

Ellen Baas, Lida de Boer en Tjalda Minnema

Bianca Verdejo 2010

Strogele wijn met de typische kenmerken van de verdejo druif: een intens rijk aroma van citrus fruit met peer en appel en hints van kruiden. Bianca is een fruitige, goed uitgebalanceerde wijn vol aroma met een zeer lange afdronk.

Wijn 5

Martin Vogelaar

Abadal Cabernet Franc -Tempranillo

Deze wijn bevat aroma’s van rijpe kersen, bramen en bosbessen alsmede licht kruidige tonen. Rijke/volle smaak met wat lichte houttonen als gevolg van de 4-6 maanden lange houtopvoeding gevolgd door veel rood fruit, een hint van laurier, bramen en casis en zachte tannines. Soepele afdronk vol frisheid.

Wijn 6

Hetty Lagendijk

Alto Adige Grauvernatsch 2011

Lichtrood gekleurde wijn die in zijn uitbundige aroma veel vers rood fruit zoals aardbeien, kersen en frambozen heeft zitten. De lekker fruitige smaak is heerlijk fris en heeft een lange, zacht aanhoudende afdronk.

antinori                        ripasso                      faustino

Wijn 7

Tineke Klaarenbeek en Ria Dijkers

Villa Antinori Toscana 2009

Intense robijnrode kleur. In de geur volle en complexe aroma’s van rijp fruit, mint, pruimenjam, chocolade en tabak. De smaak is mooi rond en zacht met fluweelzachte tannines. Lange aanhoudende afdronk met aroma’s van rijp fruit.

Wijn 8

Robert en Yacintha Eman

Montresor Valpolicella Capitel della Crosara 2010

Deze mooie, robijnrode wijn geurt grote, rijpe kersen, bosbessen, chocolade en wat kruiden, kaneel en vanille. De geur maakt het waar in de mond. Donker rijp fruit en kruiden. De wijn is mooi vol en stevig. De tannines van de wijn proef je, maar zijn niet overdadig aanwezig. De wijn heeft een mooie lange afdronk.

Wijn 9

Fred en Angela Nagel

Faustino I 1999

Een klassieke rode Rioja gemaakt van tempranillo (85%), graciano (10%) en mazuelo (5%). De wijn rijpt eerst voor 23 maanden in Amerikaans eikenhout (meer zuurstof doorlatend) en dan nog voor 5 maanden in Frans eikenhout.

lajoya                        dessert

Wijn 10

Hans en Lia van Londen

La Joya Gran Reserva Carmenere Chili, 2010

Deze volle carmenere, heeft aroma’s van bessen, vijgen en tonen van peper en zwarte thee. Met zachte tannines en rijke fruitsmaak een mooie gebalanceerde carmenere. 8-10 maanden rijping op Frans eiken.

Wijn 11

Lida de Boer

Visciolata del Cardinale

Visciolata del Cardinale is een heerlijk typische en traditionele dessertwijn uit de Italiaanse regio Le Marche aan de Adriatische kust. Volgens een oude recept gedateerd uit het midden van de 18e eeuw, wordt de wijn uit geselecteerde druiven gemengd met het sap van zure kersen en suiker. Wij raden het aan de Visciolata in kleine glazen gekoeld (ideaal is 13 – 16 graden) te drinken. Het is met name heerlijk met chocolade desserts, fruit vlaaien, ijs of een sterke kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>