Wijn- en spijsproeverij, 06-12-2012

Goede wijn is de combinatie van structuur- en smaakelementen die in een prachtige balans samenkomen. Wij richten ons op een aantal hoofdelementen die voor een goed begrip van het fenomeen wijn onmisbaar zijn en we bekijken hoe deze hoofdcomponenten onderling met elkaar in verband staan, nl., zoet, zuur, bitter/tannines, koolzuur en structuurelementen.

De presentatie wordt gedaan door Hetty Lagendijk en Marja van Beek en Hetty Lagendijk zorgt ook voor de culinaire onderdelen van de proeverij.

De wijnen

barry               manent               basa

Land: Frankrijk                             Chili                                                 Spanje

Wijngebied: Bordeaux,              Rapel valley                                    Rueda
Entre-deux-Mers

Druif: 35% Sauvignon blanc      Chardonnay                                   Sauvignon Blanc, Verdejo en
50% Sauvignon gris,                                                                             Viura
10% Sémillon en
5% Muscadelle

Jaartal: 2011                                 2012                                               2010

Kleur: Bleekgeel                           Geel                                                Bleekgeel

Smaak: Stuivend, strakke           Rijpe tonen, perzik, vlugje          Strakke tonen, buxus, floraal,
tonen, fris, appel.                          vanille                                            exotisch fruit en citrus.

bardolino             beaujolais             coulon

Land: Italië                                   Frankrijk                                       Frankrijk

Wijngebied: Veneto                   Bourgogne                                   Languedoc-Roussilon

Druif: Corvina, Molinara,          Gamay-noir-à-jus-blanc              Syrah, Carignan en Grenache
Rondinella

Jaartal: 2010                                2012                                              2011

Kleur: Lichtrood                          Lichtrood tot rood                      Diep rood

Smaak: Rond, aardbei en          Rond, aardbei en kers                Rijp, kruidig
vleugje framboos.

gigondas             montlobre             beronia

Land: Frankrijk                             Frankrijk                                       Spanje

Wijngebied: Zuid Rhone            Languedoc                                   Rioja

Druif: 80% Syrah, Mourvedre    Merlot en                                     Tempranillo, Garnacha en
en Cinsault samen minstens      Cabernet sauvignon                   Mazuelo
15%, daarnaast zijn alle
rassen van de Rhône
toegelaten, met uitzondering
van Carignan, tot een maximale
verhouding van 25% van het
assortiment

Jaartal: 2008                                   2009                                            2009

Kleur: Diep rood                             Rood                                           Kersenrood

Smaak: Vol en zwart fruit             Rond, donker fruit, cassis        Krachtig, kruidig,
                                                          en vanille                                     vleugje hout = vanille, toast,
                                                                                                                vanille, zoethout, bramen en
                                                                                                                kersen

moscato             noble

Land: Italië                                   Australië                                         Zuid-Afrika

Wijngebied: Piemonte              Ten noorden van                           Franschhoek
                                                       Victoria in Riverina

Druif: Muskaat                            Sémillon                                         Chenin blanc, Viognier,
                                                                                                                Rousanne en Grenache blanc

Jaartal: 2011                                2006                                                2009

Kleur: Bleekgeel                          Lichtgoud                                       Lichtgoud

Smaak: Verfrissend,                   Geconcentreerde sap                  Geconcentreerde sap
                                                        van appels, vanille en honing    van appels, vanille en honing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>