Dessertwijnen, dd. 12-12-2013

De wijnproeverij van dessertwijnen onder leiding van Flip

Dessertwijnen

Bij edele rotting wordt de schil van de druif poreus, waardoor er vocht uit de druif kan verdampen. Daardoor neemt het suikergehalte in het druivensap toe, maar ook het gehalte aan smaakstoffen en aroma’s. Na zachtjes persen komt er stroperig en erg zoet sap uit de druif, de most. De gisting hiervan komt langzaam op gang, omdat de wijngist de concurrentie met de nog aanwezige schimmel moet aangaan.

Ook het hoge suikergehalte werkt het gistingsproces tegen. Het uiteindelijke resultaat is een wijn met een hoog gehalte aan smaakstoffen en een behoorlijke zoetheid. Het plukken van de aangetaste druiven is ook een specialiteit: de trossen worden bij edele rotting niet in hun geheel geplukt; de druiven worden één voor één uitgezocht.

Riesling_spatlese                                Riesling_Eiswein

Spätlese

Spätlese ist ein Prädikat für Qualitätsweine.
Sie gehört zur Wein-Qualitätsstufe der Prädikatsweine. Im deutschsprachigen Raum wird das Prädikat heute für Weine mit einem bestimmten Mindest-Mostgewicht(gemessen in Grad Oechsle) verwendet. Das vorgegebene Mindest-Mostgewicht für eine Spätlese variiert in Deutschland von Anbaugebiet zu Anbaugebiet und manchmal sogar innerhalb eines Anbaugebietes vonRebsorte zu Rebsorte. Die Kategorie Spätlese liegt über Kabinett und unterhalb der Auslese.

Een wijn mag het predicaat Auslese dragen als deze aan bepaalde wettelijke bepalingen voldoet. Zo mogen er alleen volrijpe druiven met een bepaald minimum mostgewicht gebruikt worden. Deze ligt ruim boven de 83° graden Oechsle.
Ook oogstdata, druivenras en wijngaarden worden nauwkeurig beschreven. De druiven worden met de hand geplukt om beschadigingen te voorkomen. Slechte en beschadigde druiven moeten uit de trossen worden verwijderd (Aus-lesen, uit-zoeken). Door de late pluk bevat de druif extra suiker en smaakstoffen, waardoor de daarvan gemaakte wijn extra smaak heeft.

Eiswein

De druiven voor deze wijn blijven lange tijd aan de wijnranken hangen en worden pas in de winterperiode geplukt, als ze door nachtvorst bevroren zijn. De temperatuur mag dan niet hoger zijn dan -7 °C.
Als de nachtvorst niet vroeg genoeg optreedt, kunnen de druiven beschimmelen en kan er niet geoogst worden om er ijswijn van te maken. De prijs is evenredig aan de risico’s die de wijnbouwer draagt om deze wijn te maken.

De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen. Door tijdens de persing het bevroren water te verwijderen ontstaat er een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn.
Door het hoge suikergehalte is de gisting moeilijk opgang te brengen en duurt dan ook langer. Het record van suikergehalte voor een Duitse eiswein is 250° Oechsle, daar waar 125° wettelijk voldoende zou zijn geweest.

Tokay_Aszu                                LH-Riesling

Tokaji Aszu Esszencia

De schimmel komt in Duitsland maar eens in de vier à tien jaar voor.
Het Franse wijngebied Sauternes is juist erg bekend vanwege deze schimmel die er elk jaar min of meer voorkomt. In Hongarije komt de edele rotting met zekere regelmaat voor. Hier wordt het verkregen vocht – de zogenaamde Eszencia – uit de druiven gebruikt voor Tokaji Aszú.

Bethany Late Harvest

Australië, wijngebied: South Australia, Barossa Valley. Jaartal 2004. Riesling 11% alcohol.

Gewurztraminer_SGN                                Coteaux_du_Layon

Seléction de Grains Nobles

Wijn uit de Elzas van deze door edele rotting aangetaste druiven heet Sélection de grains nobles. De druiven, Gewürztraminer, voor deze wijn zijn alleen de zeer rijpe druiven geplukt per druif. De wijn is van het wijnhuis Wassler uit Frankrijk, wijngebied: Alsace te Blienschwiller.

Coteaux du Layon Rochefort

Frankrijk, wijngebied: Loire, Anjou. Domaine de la Motte, jaartal 1996. Druiven: Chenin blanc, alcohol 12,5%

Banyuls

Banyuls

Banyuls is een krachtige rode dessertwijn afkomstig uit de Franse wijnstreek Roussillon met een genuanceerd aroma van karamel, pruimen en rozijnen. De smaak van deze wijn is volzoet, alcoholrijk en eindigt warm. Deze rode dessertwijn van Banyuls, wordt aanbevolen bij paté, kaas of chocoladegerechten, maar kan ook prima buiten de maaltijd om worden gedronken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>